Jautājumi un atbildes




KĀPOSTU audzēšana




Īsā rokasgrāmata kāpostu audzēšanā.




Kas Jums būs nepieciešams?
• Sēklas
• Dēstu kasetes vai podiņi
• Komposts
• Lieli audzēšanas konteineri vai maisi
• Balsts, kā piemēram, resnas nūjas



Kāposti ir vieni no populārākajiem dārzeņiem. Šajā dzimtē ir ļoti daudz veidu – Briseles kāposti, galviņkāposti, rožkāposti, brokoļi, ziedkāposti un citi. Viegli audzējami. Pats galvenais nosacījums – neaudzēt katru gadu šos dārzeņus vienā un tajā pašā vietā, jo augi var sākt saslimt ar dažādām slimībām. Kāpostu kaitēkļi ir putni un kāpuri, no putniem tos var pasargāt, pārklājot ar pret- putnu tīklu.

Kāpostu veidi.
Briseles kāposti - sēj agri pavasarī, lai tos varētu novākt vēlu rudenī un ziemas sākumā. Ļoti vērtīgi dārzeņi, tajos ir daudz vitamīnu.
Brokoļi - ļoti ražīgi, ja tos aplauž regulāri. Galviņas parasti zaļas vai violetas, retāk baltas. Nogriežot galviņas, ataug sāndzinumi, kurus arī var lietot pārtikā.
Kāpsoti - agrie, vidēji agrie, vēli un vidēji vēli. Agro kāpostu galviņas parasti ir koniskas, vidēji agro un vēlo – apaļas. Audzē no dēstiem, sējot agri pavasarī. Savojas kāposti – krokotas lapas, ļoti laba aukstumizturība. Populārie un krāsainie sarkanie kāposti dod mums košu akcentu gan dārzā, gan virtuvē ēdienu pagatavošanā.
Ziedkāposti - pārsvarā balti, bet ir arī ar zaļām un violetām ziedu galviņām. Ir gan agrās, gan vidējas un vēlas šķirnes.
Lapu kāposti - ļoti viegli audzējami, ar lieliskām garšas īpašībām. Jaunās lapas lieto tāpat kā spinātus, bet lielās lapas – kā pārējos kāpostus. Ļoti ilgs ražošanas periods, no vasaras līdz pat ziemai.

Ziedkāposti ‘All the year round’


Kāposti
Kur
Dažas šķirnes var sēt uzreiz dobē ārā, bet lielākoties kāpostu dzimtas dārzeņi tiek audzēti no dēstiem, sējot tos siltumnīcās kasetēs vai individuālos podiņos.

Lapu kāposti ‘Scarlet’

Kasetēm un podiņiem ir jābūt tīriem, jālieto tikai svaigu kompostu. Lai veicinātu sēklu dīgšanu, kasetes varat novietot vēsākā vietā (apmēram 13 grādu temperatūrā pēc C) un pārsedziet tās ar stiklu vai plēvi, lai saglabātu mitrumu augsnē. Noņemiet pārsegu, kad sēklas ir sadīgušas. Neaizmirstiet izmantot bezmaksas pievienoto etiķeti Johnsons sēklu paciņai, lai varētu atzīmēt, kas kurā vietā iesēts.
Audzēšana
Kad ārā sētie dēsti ir paaugušies, tos retina attālumā, kā norādīts uz sēklu paciņas. Izvēlas spēcīgāko dēstu un vājākos izrauj. Retināšana veicina arī gaisa apmaiņu augsnē, kas mazina iespēju augus saslimt ar kādu no slimībām. Augsnei jābūt mitrai, bet ne slapjai, un tīrai no nezālēm. Dēstus, kas izauguši siltumnīcā, izstāda ārā dobē norādītajos attālumos. Vienmēr dēstus turiet aiz lapām, ne kātiņa, mazāk iespēju to salauzt.

Galviņkāposti ‘Golden Acre’
Ražas vākšana
Cik dažādu kāpostu veidu, tik dažādu novākšanas laiku. Skatiet informāciju uz sēklu paciņas!



Sarkanie galviņkāposti ‘Kalibos’

Padomi
• Kāpostu dzimtas dārzeņus vislabāk mēslot ar lēnas iedarbības minerālmēslojumiem. Izmantojot ātras iedarbības, šķīstošos minerālmēslus, augs varētu veidoties nevienmērīgi.
• Neļaujiet brokoļiem izziedēt, tie zaudē savas labās garšas īpašības un pārstāj augt sāndzinumi.
• Briseles kāpostus sāk novākt no kāta apakšas uz augšu. Negaidiet līdz ziemas sākumam, vāciet tos svaigus un lietojiet uzreiz.
• Ziedkāpostu lapas varat atlocīt atpakaļ uz ziedkāposta galviņas, lai pasargātu to no tiešajiem saulesstariem, kas liek tai izbalēt.
• Lapu kāpostus var audzēt arī puķu dobē! To lapas ir daudz saldākas un stipri izturīgākas aukstos laika apstākļos.
• Kraukšķīgākiem un svaigākiem kāpostiem – vāciet tos agri no rīta (vasaras mēnešos) vai pusdienlaikā rudens un ziemas mēnešos.



Receptes
Kāposti
Sarīvējiet kāpostu un ielieciet pannā, pievienojiet sasmalcinātu sīpolu un maizes sausiņu gabaliņus. Samaisiet liellopu gaļu ar ābolu sulu, sinepēm un pārberiet pār kāpostiem. Vāriet līdz dārzeņi ir mīksti. Ātri un garšīgi.
Brokoļi
Pannā nedaudz apvāriet brokoļus. Ļaujiet ievilkties. Uzkarsējiet pannā eļļu, pievienojiet sasmalcinātu ķiploku, un pavisam nedaudz papriku. Pievienojiet brokoļus, ceptas bekona šķēles un dažus smalki sagrieztus anšovu filejas gabaliņus. Cepiet šo visu kopā līdz gatavi, tad apsniedziet galdā.
Lapu kāposti un dārzeņu pasta
Uzsildiet pannā nedaudz olīveļļu, apcepiet sagrieztu sarkanu un dzelteno piparu, lapu kāpostu un ķiploku. Pārkaisiet pavisam nedaudz aso piparu un sāli. Cepiet līdz dārzeņi ir pavisam mīksti. Iemaisiet dārzeņus izvārītos itāļu makaronos (pasta, penne vai farfalle) un pasniedziet kopā ar izkausētu sieru.