Jautājumi un atbildes




Sakņu dārzeņi?!




Īsā rokasgrāmata sakņaugu audzēšanā.




Kas Jums būs nepieciešams?
• Sēklas
• Dārza lāpsta vai dakša
• Grābeklis



Burkāni ‘Rainbow’


Sakņaugu veidi.
Galda bietes - populāri sakņaugi, īpatnēji saldas. Parasti tuši sarkanas un apaļas. Pieejamas arī dzeltenas saknes, kā šķirnei ‘Burpees Golden ‘, kā arī ar divkrāsainu mīkstumu, cilindriskas formas (pimēram šķirne ‘Cylindra’).
Burkāni/b> - tomēr arī dažādi, lai gan no sākuma šķiet, ka burkāni mēdz būt tikai oranži un cilindriskas formas. Tie pieejami ļoti dažādās krāsās, sākot no krēmīgi baltas un oranžas līdz sarkaniem un violetiem tik ļoti dažādos izmēros un lielumos. Šantanē tipa burkāni lieliski aug ļoti smagās mālainās augsnēs, un ne tikai – tos var audzēt arī balkonkastē! Noapaļotu galu esošās agrās Nantes tipa šķirnes vai konusveida augstražīgā šķirne ‘Autumn King’, vai ziemas izturīgās ‘Imperatora’ tipa šķirnes. Atrodiet savu īsto un vienīgo!
Pastinaki un kāļi - tradicionālie ziemas dārzeņi. Pastinaku sēklas labāku dīgstību sasniedz vismaz pēc viena gada, kad novāktas, tāpēc nesteidzieties sēt pērnajā gadā ievākto sēklu materiālu. Pastinaku saknes ir garas, līdz ar to zemei, kurā tos audzēsiet, ir jābūt irdenai un vieglai.
Redīsi - iespējams vieni no visātraudzīgākajiem un visvienkāršāk audzējamajiem sakņaugiem, kurus var sēt atkārtoti, lai tie ražotu regulāri. Dažādu izmēru un krāsu. Lieliski salātos, ne tikai garšas, bet arī izskata ziņā. Lieliska uzkoda!
Rāceņi - gadsimtiem zināmi sakņaugi, tik tagad nedaudz piemirsušies. Ātri un viegli audzējami. Jaunajām saknēm ir viegla un salda garša. Lieliski sautējumos.
Citi sakņaugi, kā piemēram sakņu pētersīļi, lietojami tāpat kā pastinaki. Sakņu selerijas – lieliskas zupās, sautējumos.

Sakņu pētersīļi ‘Halblange’


SAKŅAUGI
Kur
Vieni no visvairāk audzētajiem dārzeņiem – sakņaugi. Augsni sagatavo jau rudenī. Sakņaugi labāk aug vieglās smilts augsnēs . Ja augsne ir smaga, tai ir sliktāka drenāža un tā bieži ir pārāk mitra. Tādā augsnē labāk audzēt sakņaugus ar mazāku sakni. Sakņaugus sēj ārā jau sagatavotā dobē. Pirms sēšanas, augsnē ierociet minerālmēslojumu. Taupot vietu, piemēram, redīsus var sēt starp kādiem lēnāk augošiem dārzeņiem, piemēram – pastinakiem.

Galda bietes ‘Pablo’

Pirms sēšanas augsni sagatavojiet jau rudenī – uzrociet to , noņemiet akmeņus, safrēzējiet to, lai augsne būtu bez lieliem augsnes gabaliem. Sakņaugiem ar garāku sakņu sistēmu, augsni jāuzrok dziļāk. Vislabāk sakņaugus ir sēt rindās. Sēklas viegli apberiet ar augsni un nedaudz aplaistiet to, lai augsne būtu mitra, bet ne slapja. Neaizmirstiet izmantot bezmaksas pievienoto etiķeti Johnsons sēklu paciņai, lai varētu atzīmēt, kas kurā vietā iesēts. Veiksmīgākai ražas iegūšanai, veiciet atkārtotu sēšanu pēc 2-3 nedēļām. Augsnes apsegšana ar agroplēvi agriem un vēliem sējumiem – tikai palīdzēs paildzināt ražošanas ilgumu vai pasargās augus un sējumus no salnām.
Audzēšana
Kad ārā sētie dēsti ir paaugušies, tos retina attālumā, kā norādīts uz sēklu paciņas. Izvēlas spēcīgāko dēstu un vājākos izrauj. Retināšana veicina arī gaisa apmaiņu augsnē, kas mazina iespēju augus saslimt ar kādu no slimībām. Bietes, burkānus un redīsus var retināt, kad tie jau nedaudz paaugušies, un izmantot salātos. Augsnei jābūt mitrai, bet ne slapjai, un tīrai no nezālēm.

Redīsi ‘Sparkler’
Ražas vākšana
Sākt novākt sakņaugus jau var, kad tie ir tikai golfa bumbiņas izmērā, tad tie ir vissulīgākie. Biešu jaunās lapas arī var izmantot salātos un zupās! Bietes, redīsus un burkānus vāc vēlu rudenī pirms salnām. Rāceņus un kāļus vāc nedaudz vēlāk, tie var arī palikt ilgāku laiku uz lauka, jo sals to garšu padarīs tikai labāku.



Galda bietes ‘Burpees Golden’

Padomi
• Vietās, kur aug sakņaugi, augsnei ir jābūt mitrai, līdz ar to saknes neplaisās.
• Pēc dēstu retināšanas ir nepieciešams dobes aplaistīt, lai pie saknēm pieskalotos klāt augsne.
• Lai izvairītos no tādiem kaitēkļiem kā burkānu muša, izrautos dēstus nekavējoties aiznesiet prom no dobēm. Ir vērtīgi arī audzēt burkānu šķirni ‘Flyaway’F1, kura radīta, lai speciāli atbaidītu šo kaitēkli.
• Dažas burkānu šķirnes var arī atstāt pārziemot uz lauka, apsedzot tās ar agroplēvi vai zemes kārtu.
• Lai ietaupītu laiku retinot biešu rindas, iesakām izvēlēties šķirnes, kur no vienas sēklas izaug tikai viens dīgsts.
• Pirms sakņu novietošanas pagrabā, rūpīgi notīriet no tām zemi, nesabojājot sakņu mizu. Ievietojiet kastēs vai maisos, kur pa kārtām iebērtas smiltis.


Kādus augus audzēt blakus sakņaugiem?
Burkāniem blakām varat audzēt spēcīgi aromatizētu salviju, rozmarīnu vai sīpolus, kas varētu atbaidīt burkānu mušu.
Jebkuriem sakņaugiem blakām ieteicams stādīt lokus, salātus, redīsus un tomātus.


Receptes
Biešu salāti un zupa:
Aptvaicējiet bietes, atdzesējiet un sagrieziet šķēlēs. Pievienojiet sasmalcinātu sarkano kāpostu, šķēlēs sagrieztu sarkano sīpolu un valriekstus, pasniedziet pārbērtus ar sakapātām dillēm. Lieliski kopā ar žāvētu zivi. Zupai – sagrieziet gabaliņos bietes un sīpolus, vāriet līdz tie mīksti un ļaujiet nedaudz tiem ievilkties. Pievienojiet liellopu gaļu, vāriet līdz tā gatava. Iemaisiet dabīgo jogurtu un pasniedziet galdā.
Burkānu salāti:
Smalki sarīvējiet sarkano kāpostu un šķēlēs sagrieziet burkānus. Ielieciet bļodā un aplejiet ar olīveļļu un ābolu etiķi, pārkaisiet melnos piparus un grauzdētas ķimeņu sēklas. Lieliski pasniegti kopā ar aukstu cūkgaļu vai šķiņķi.
Sakņaugu Rosti
Liekam bļodā vienādos daudzumos sakņu seleriju, redīsus un burkānus, pievienojam nedaudz miltus un olīveļļu, samaisiet. Pārkaisiet ar sāli un pipariem. Izveidojiet no masas nelielas pankūkas un apcepiet brūnas. Pasniedziet ar skābo krējumu, kuram pievienotas nedaudz sinepes.